КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕКОМЕРНОТО ИЗПОТЯВАНЕ ИЛИ ХИПЕРХИДРОЗАТА?

При някои хора механизмът за охлаждане на тялото е свръхактивен, до такава степен, че те могат да се потят четири или пет пъти повече от нормалното или необходимото. Когато изпотяването е твърде обилно, то може да бъде опасно, да създаде притеснение, дискомфорт, чувство на тревожност и да попречи на работния процес. То често засяга всички аспекти от живота на човек: от кариерното развитие и възможностите за почивка до личните отношения, емоционалното благосъстояние и самочувствието. Този вид прекомерно изпотяване е сериозно медицинско състояние. Нарича се хиперхидроза и засяга милиони хора, около 5 % от населението на света. Поради липсата на осведоменост сред страдащите от това заболяване, както и сред медицинските специалисти, повечето хора така и не биват диагностицирани и не получават облекчение на симптомите си.

ИМА ЛИ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ХИПЕРХИДРОЗА?

Прекомерното изпотяване се разделя в две категории, които улесняват специалистите и пациентите да разберат неговата причина и да насрочат адекватно лечение. Двата вида хиперхидроза са: първична и вторична.

Първичната (фокусна) хиперхидроза се отнася до прекомерно изпотяване, което не е предизвикано от друго медицинско състояние, нито е страничен ефект от лекарства. Този вид изпотяване се проявява в определени части на тялото и обикновено е симетрична, тоест лявата и дясната част на тялото са еднакво засегнати. Тези части на тялото са: подмишниците, дланите, стъпалата, лицето и главата.

Другият вид хиперхидроза е вторичната хиперхидроза. Този вид прекомерно изпотяване се дължи на друго медицинско състояние или е страничен ефект от дадено лечение. За разлика от първичната хиперхидроза, при вторичната потенето се проявява в по-обширни зони на тялото.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ПРОЦЕДУРАТА?

Процедурата, извършвана под местна упойка, трае приблизително 60-75 минути в зависимост от големината на третираната зона.

ТРЯБВА ЛИ ДА СПЯ СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

След извършване на процедурата miraDry пациентът може веднага да се върне към ежедневните си занимания. Препоръчително е да не се извършват тежки физически упражнения 24 часа след процедурата и да се направи контролна визита месец и половина след нея.

ПРИЛАГА ЛИ СЕ АНЕСТЕЗИЯ?

Процедурата се извършва под местна упойка.

ПРЕДИЗВИКВА ЛИ СЪНЛИВОСТ?

Процедурата не предизвиква сънливост. Пациентът може да почувства повишена чувствителност в третираната зона, която постепенно изчезва.

ТРЯБВА ЛИ ДА ПРИЕМАМ МЕДИКАМЕНТИ СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

Вероятно лекарят ще предпише медикаменти срещу подуване и леки болкоуспокоителни и ще посъветва прилагането на студени компреси през първите няколко дни за намаляване на отока.

©2018Clinica Liberty България. Всички права запазени. Designed By digitalAURA.eu

Search