Ние сме това, което ядем. В случая с изпотяването има храни, които подсилват неприятната миризма и самото прекомерно изпотяване и които трябва да избягваме. Протеините, например, могат да увеличат производството на амоняк – вещество, което предизвиква появата на натрапчиви миризми. За сметка на това, къдравото зеле, спанакът и поточарката са добри партньори в неутрализирането на миризмите.
Храните, които съдържат сяра, като чесънът, лукът и карфиолът, не са препоръчителни за пациенти, страдащи от прекомерно изпотяване. В този списък попадат също оцетът и зелето, които трябва да бъдат ограничени в диетата.
Подправките и пиперът също трябва да се държат настрана от менюто. Кафето, което е неизменна част от ежедневието на много от нас, повишава нивото на адреналин, а това, от своя страна, води до изпотяване. Същото се отнася за алкохолните напитки, познати със съдоразширяващите си свойства – тяхната консумация предизвиква повишено потене.
Не всички храни и напитки оказват отрицателно влияние на изпотяването. Водата и плодовете помагат за детоксикацията на организма. Внимавайте с калоричните газирани напитки. Те допринасят за процесите на затопляне и охлаждане на тялото, които ускоряват метаболизма и впоследствие ни карат да се изпотяваме прекомерно.